Per eccitar Venere o "Per dirizzar la verga". La dieta afrodisiaca nei trattati leonardiani sul cibo dell'amore.


Abstract


En
Leonardo da Vinci (1452-1519) is the multifaceted genius par excellence. He was an all-round artist, architect in the broadest sense and a fine connoisseur of human anatomy. He was also an expert in hydraulic engineering and, in trying to understand the mechanism of male erection, he may have applied the principles of that science to anatomy. In this essay, after presenting the main aphrodisiac remedies which were popular with various ancient peoples and in various eras, Leonardo's aphrodisiac recipe is shown: the "acquarosa". His chirograph, datable to 1517, is contained in the famous Atlantic Codex, in 482r sheet. Its ingredients suggest how Leonardo understood the importance of vasodilation for the purpose of a good male erection, making it a clinical recipe, very innovative for those times.
It
Leonardo da Vinci (1452-1519) è il genio poliedrico per antonomasia. Egli fu artista a tutto tondo, architetto nel senso più ampio del termine e fine conoscitore dell'anatomia umana. Fu anche esperto di ingegneria idraulica ed è probabile che, cercando di comprendere il meccanismo dell'erezione maschile, abbia applicato all'anatomia i principi di quella scienza. In questo saggio, dopo aver presentato i principali rimedi afrodisiaci in voga presso vari popoli antichi e in varie epoche, è riportata la ricetta afrodisiaca di Leonardo: l'acquarosa. Il suo chirografo, databile al 1517, è contenuto nel celebre Codice Atlantico, al foglio 482r. I suoi ingredienti lasciano intendere come Leonardo abbia compreso l'importanza della vasodilatazione ai fini di una buona erezione maschile, rendendola una ricetta clinica, molto innovativa per quei tempi.

DOI Code: 10.1285/i20380313v28p157

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