Cibo ed epidemie. A tavola con gli appestati (secc. XVI-XVII)


Abstract


En
During the recurring pestilential epidemics that occurred in Italy from the fifteenth century up to a good part of the modern age, the medicine of the time fielded all the therapeutic tools available to try to prevent and treat the harmful consequences of the contagion: surgical interventions, pharmaceutical remedies belonging largely to the Galenic tradition, the prescription of certain social behaviors and the recommendation to observe specific diets ('dietetics') deemed suitable to counteract the onset of the disease; this contribution focuses, in particular, on food and edibles indicated by contemporary treatises, to be used specifically in preservative and medicinal diets, for the protection of health in pandemic periods.
It
Durante le ricorrenti epidemie pestilenziali che si succedono in Italia dal secolo XV sino a buona parte dell'età moderna, la medicina del tempo mette in campo tutti gli strumenti terapeutici disponibili per tentare di prevenire e curare le nefaste conseguenze del contagio: gli interventi 'chirurgici', i rimedi farmaceutici appartenenti in gran parte alla tradizione galenica, la prescrizione di determinati comportamenti sociali e la raccomandazione ad osservare specifici regimi alimentari ('dietetica') ritenuti idonei a contrastare l'insorgenza della malattia; questo contributo si sofferma, in particolare, sul cibo e sui commestibili indicati dalla trattatistica contemporanea, da utilizzare specificatamente nelle diete preservative e medicamentose, per la salvaguardia delle salute nei periodi pandemici.

DOI Code: 10.1285/i20380313v32p107

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